معرفی الگوی کوسه
الگوهای هارمونیک، الگوهایی هستند که در تحلیل تکنیکال استفاده میشوند و از تلفیق اعداد فیبوناچی و اشکال هندسی ساخته شدهاند. این الگوها به صورت خاصی الگوهای قیمتی را در نمودارها شناسایی میکنند و به تغییرات قیمت دقیقتر نگاه کرده و احتمال رفتارهای آتی را پیشبینی میکنند. با استفاده از این الگوها، معاملهگران میتوانند الگوهایی را که شباهتهایی با الگوهای قبلی داشته باشند را شناسایی کرده و معاملاتی را براساس آنها انجام دهند.
الگوی کوسه نیز یکی از الگوهای هارمونیک است که به دو صورت صعودی و نزولی در نمودار قیمت مشاهده میشود. الگوی کوسه صعودی به شکل M و الگوی کوسه نزولی به شکل W در نمودار قیمت ظاهر میشوند. این الگوها نشاندهنده احتمالی تغییر روند در بازار هستند و معمولاً با استفاده از این الگوها، معاملهگران میتوانند نقاط ورود و خروج معاملات خود را تعیین کنند.
با مطالعه این مقاله، خوانندگان قادر خواهند بود تا الگوی کوسه را بهطور صحیح شناسایی کرده و از آن بهرهمندی کنند تا در تحلیل و پیشبینی حرکت قیمتها در بازارهای مالی موفقتر باشند.
الگوی کوسه صعودی:
- نقطه X به نقطه A (رشد): در ابتدا، قیمت از نقطه X به سمت نقطه A رشد میکند.
- نقطه A به نقطه B (اصلاح): حرکت بعدی یک اصلاح از نقطه A تا نقطه B است که در نسبت ۰.۳۸۲ تا ۰.۷۸۶ موج XA قرار دارد.
- نقطه B به نقطه C (صعود): بعد از این اصلاح، قیمت به اندازه خط BC صعود خواهد کرد که نقطه C در سطوح اصلاحی ۱.۱۳ تا ۱.۶۱۸ موج AB قرار گرفته است.
- نقطه C به نقطه D (افت): سپس شاهد افت قیمت به وسیله خط CD بوده که نقطه D در سطح اصلاحی ۱.۶۱۸ تا ۲.۲۴ موج BC، قرار خواهد گرفت. این نقطه همچنین در نسبت ۰.۸۸۶ موج XA قرار دارد.
- نقطه D (ورود به معامله): در الگوی کوسه صعودی، نقطه D را میتوان ابتدای روند پرقدرت صعودی به شمار آورد و در این نقطه با ارسال سفارش خرید وارد معامله شد.
اهداف قیمتی:
- تراز ۶۱.۸٪ خط CD
- نقطه A
- نقطه C
- در صورت شکست مقاومت قیمتی C، میتوان انتظار داشت که چارت قیمت تا تراز ۱.۲۷۲ CD و سپس تا تراز ۱.۶۱۸ CD رشد کند.
حد ضرر:
میتوان حد ضرر این الگو را کمی پایینتر از نقطه D در نظر گرفت.
الگوی کوسه نزولی:
- نقطه X به نقطه A (افت): در ابتدا، قیمت از نقطه X به سمت نقطه A افت میکند.
- نقطه A به نقطه B (اصلاح): حرکت بعدی یک اصلاح در خلاف جهت روند از نقطه A تا نقطه B است که در نسبت ۰.۳۸۲ تا ۰.۷۸۶ موج XA جای دارد.
- نقطه B به نقطه C (کاهش): بعد از این اصلاح، قیمت به اندازه خط BC کاهش پیدا میکند که نقطه C در سطوح اصلاحی ۱.۱۳ تا ۱.۶۱۸ موج AB قرار گرفته است.
- نقطه C به نقطه D (صعود): حرکت بعدی قیمت یک صعود به وسیله خط CD است که نقطه D در سطح اصلاحی ۱.۶۱۸ تا ۲.۲۴ موج BC، قرار خواهد گرفت. این نقطه همچنین در نسبت ۰.۸۸۶ موج XA قرار دارد.
- نقطه D (ورود به معامله): در این الگو، نقطه D ابتدای روند پرقدرت نزولی است. در صورت عبور چارت قیمت از تراز ۰.۸۸۶، انتظار داریم که چارت قیمت از تراز اصلاحی ۱.۱۳ موج XA، شروع به نزول کند که میتوان این تراز را، نقطه D جدید در نظر گرفت.
اهداف قیمتی:
- تراز ۶۱.۸٪ خط CD
- نقطه A
- نقطه C
- در صورت شکست مقاومت قیمتی C، میتوان انتظار داشت که چارت قیمت تا تراز ۱.۲۷۲ CD و سپس تا تراز ۱.۶۱۸ CD به افت خود ادامه دهد.
حد ضرر:
میتوان حد ضرر این الگو را کمی بالاتر از نقطه D در نظر گرفت.
استفاده از الگوی کوسه نزولی میتواند در بازارهای دوطرفه به دست آوردن سود با افت قیمت را فراهم کند. اما برای موفقیت، حواستان به مدیریت ریسک و استفاده مناسب از اهداف قیمتی باشد.
نکات پایانی
تشخیص الگوهای هارمونیک و ورود به معامله باید با دقت و با توجه به تأییدهای دیگر صورت گیرد. برای این منظور، استفاده از اندیکاتورها و روشهای دیگر تحلیل فنی میتواند کمک کننده باشد. از جمله اندیکاتورهای مفید میتوان به میانگینهای متحرک، اندیکاتورهای نسبتی قیمت و حجم، و نقاط پشتیبانی و مقاومت اشاره کرد.
همچنین، آشنایی با تابلوخوانی و کندلهای نمودار میتواند به شناخت بهتری از رفتار قیمت در طول زمان کمک کند. مثلاً، الگوهای کندلی میتوانند نشانگر تغییرات روند باشند و در تصمیمگیری برای ورود یا عدم ورود به معامله موثر باشند.
سوالات متداول